H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége

Koczka cukordömpigtol tart

2004. augusztus 6.
 
 FigyeloNet-összeállítás
 

Újabb cukordömping várható, mivel holnaptól Szerbia és Montenegró vámmentesen szállíthat cukrot az unióba. A WTO tegnapi EU-t elmarasztaló döntése nyomán pedig 10 százalékkal emelkedhet a cukor világpiaci ára.    
        
A Napi Gazdaságnak nyilatkozó Koczka Zoltán, a Cukoripari Egyesülés (CIE) igazgatója attól tart, hogy már a jövo héttol megindulnak a cukorszállítmányok, mert hazánk a földrajzi közelség miatt egyik legfobb célpontja a szerb exportnak. A szervezet szerint egyetlen lehetséges megoldás Szerbia kötelezése lehetne, hogy az ország a cukrát egyenlo arányban terítse az unió országaiba.

Németh Imre agrárminiszter a lap kérdésére elmondta, hogy nem számít a romániaihoz hasonló, érdemi piaczavarásra. Szerbia ugyanis csak az általa eloállított répacukor egy részét szállíthatja az unióba, míg Romániából korábban olcsó nádcukor érkezett hozzánk a határ menti magánimporttal.

Az Európai Bizottság döntésének hátterében a háború utáni segítségnyújtás és a késobbi csatlakozás elokészítése található. Szerbia és Montenegró azonban csak azt a mennyiséget vihetik az egységes piacra, amelyet saját szükségletükön felül állítanak elo. Korábban az unió megvonta az export lehetoségét az országtól, mivel egyértelmuen bebizonyosodott, hogy saját répacukortermékeként feltüntetett, olcsón importált és átcsomagolt nádcukrot is eladott. Az EU azonban politikai okokból egy éve úgy döntött, hogy a vámmentességet csupán felfüggeszti, a tiltás pedig augusztus 7–én jár le.

A tegnapi napon igazat adott a WTO Brazília, Thaiföld és Ausztrália azon panaszának, amely szerint az EU exporttámogatási politikájával megsérti a kereskedelmi szabályokat – idézi a Reuterst a Világgazdaság. Az ítélet szerint az uniós gyakorlat mesterségesen magas szinten tartja az exportvolument és alacsonyan az árakat. A döntés nyomán az uniós cukorexport 3 millió tonnával csökkenhet, a világpiaci ár pedig 10 százalékkal nohet.

Egy Reutersnek nyilatkozó szakember a fejlodo országok diadalaként értékelte a WTO döntést, A Financial Times ugyanakkor csendesen megjegyzi, hogy az EU számos afrikai, karibi és csendes-óceáni országok termeloit is támogatta. A panasszal élo államok azonban a döntés nyomán jelentos bevétel növekedésre számítanak. Thaiföld egyenesen a jelenlegi uniós cukrot vásárló közel-keleti, orosz és ázsiai piacok átvételére készül.