H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége
sajto110527cibe

International Confederation of European Beet Growers

CONFEDERATION INTERNATIONALE INTERNATIONALE VEREINIGUNG

DES BETTERAVIERS EUROPEENS                                                         EUROPÄISCHER RÜBENANBAUER


CONFEDERAZIONE INTERNAZIONALE                                              MIĘDZYNARODOWA KONFEDERACJA

DEI BIETICOLTORI EUROPEI                                                                EUROPEJSKICH PLANTATORÓW BURAKA111/9 Boulevard Anspachlaan – B-1000 Brussels

Tel: +32 2 504 60 90 – Fax: +32 2 504 60 99

cibeoffice@cibe-europe.eu www.cibe-europe.eu

SAJTÓKÖZLEMÉNYBudapest, 2011. MÁJUS 27.AZ EURÓPAI CUKORRÉPA TERMESZTŐK SZEMBESÍTÉSÜLTEK A VÁLTOZÉKONY ÉS INSTABIL CUKOR VILÁGPIACCAL.

FELHÍVÁS AZ IDŐSZERŰ PIACI INTÉZKEDÉSEKRE.

A TERMELŐK SZILÁRDÍTSÁK MEG POZÍCIÓJUKAT.Az Európai Cukorrépa Termesztők Nemzetközi Szövetségének (CIBE) 18 cukorrépa termesztő tagországa, Budapesten megrendezett közgyűlésén (Magyarország, 2011. május 26-27.) megvitatta a világ cukorpiacának változékonyságát, az EU Cukorpiacának Közös Szervezését, mint a jelenlegi és jövőbeni KAP szerves részét.

A CIBE tagjai ismételten hangsúlyozták álláspontjukat, hogy az EU piacának stabilitása kulcsfontosságú, és megvédjék a fogyasztókat a kereslet-kínálat feszültségeitől. Megelőzzék a káros, szükségtelen és költséges válságokat, melyek veszélyeztethetik az EU cukor- termelési kapacitását.

A CIBE újonnan megválasztott elnöke, Jřrn Dalby, és a CIBE Gazdasági és Általános Ügyek Bizottsága (EGAC) új elnöke, Jos van Campen kifejtették, hogy „öt évvel a cukor ágazat szerkezet-átalakítása után, a reform azt eredményezte, hogy az EU nettó cukor importőrré vált, az európai piac függősége nőtt a cukor importtal szemben, csökkentve a belső piac stabilitását. Nagyobb szükség van az EU belső piacán a cukorrépa termesztésre és a megfelelő irányítási eszközökre, mint valaha, a stabil belső piac és az EU fogyasztók érdekében.”A CIBE tagjai rámutattak, hogy a piaci intézkedéseket időben kell elhatározni és teljesíteni. Ezért a CIBE tagjai aggodalmuknak adtak hangot az EU cukor piacának további megnyitásával kapcsolatban.

Az EU Mezőgazdasági Főigazgatóságának igazgató-helyettesével, Joao Pacheco-val a jövőbeni lehetőségeket megtárgyalva, a CIBE elnöke és a CIBE- EGAC elnöke kijelentették. „A CIBE ellenez minden, nemkívánatos, liberalizációt, mert ez káros/hátrányos lehet a termelők számára és veszélybe sodorja az európai cukorrépa termesztés fenntarthatóságát, különösen azért, mert nincs objektív ok arra, hogy a további bizonytalan kimenetelű reformok felé kényszerítsen minket.”A CIBE tagjai üdvözölték A. Dess, EU parlamenti képviselő javaslatát, mely a 2020-ig tartó KAP reformról szóló jelentésében szerepel, és amelyet az Európa Parlament Mezőgazdasági Bizottsága meg is szavazott 2011. május 25-én, azzal a szándékkal, hogy 2020-ig fenntartsák a jelenlegi cukorpiaci rendszert és megőrizzék az EU gyártási kapacitását.