H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége


    Havonta 1,2 milliárd forintos kiesés keletkezik a költségvetésben

Keseru véget ér a cukorimport

vg.hu 2004-07-27

Augusztustól legfeljebb 20 kilogramm cukor hozható be vámmentesen az országba – döntött a Pénzügyminiszté-rium. Ezzel veszik elejét az illegális cukorimportnak, ami havonta 1,2 milliárddal károsítja meg a költségvetést.

Az uniós csatlakozás óta havi 7-8 millió kilogramm olcsó cukor áramlik az országba a foként a román határszakaszon megélénkült magánimportnak köszönhetoen. A jogszabályi kiskapukat kihasználó ügyeskedés rendkívüli zavarokat idéz elo a cukorpiacon, s újból erore kapott a borhamisítás. Az uniós állampolgárokat megilleto 175 eurós vámmentes keretbol ugyanis akár 400 kilónyi román cukorra is telik. A kieso áfa- és vámbevétel mértékét kilogrammonként 150 forintra tette tegnapi tájékoztatóján Sághy Zoltán, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára. Vagyis ez azt jelenti, hogy május óta 3,6 milliárd forintnyi veszteséget könyvelt el a költségvetés. Ha minden változatlan maradna, egy év alatt 15 milliárdos bevételrol kellene a büdzsének lemondania.

Mindezekre tekintettel a Pénzügyminisztérium augusztus 1-jétol korlátozza a magánimportot: a tavalyi átlagos fogyasztást tekintve mércének, fejenként – és évente – 20 kilogramm lesz a vámmentesen behozható mennyiség. Ehhez nem kell jogszabályt módosítani – szögezte le Sághy Zoltán –, csak a már érvényben lévo közösségi eloírásokat kell hatékonyabban alkalmazni. Vasárnaptól joga lesz a vámhatóságnak arra, hogy viszszautasítsa a vámmentes behozatalt, ha az áru mennyisége meghaladja a családi szükségletet. A vámeljárás során az utasoknak vámáru-nyilatkozatot kell kitölteniük, ha az eloírt mennyiségnél többet kívánnak behozni az országba. Ami nem minosül személyes, illetve családi szükségletnek, nem engedik át vámmentesen. A vámhatóságnak joga van arra, hogy utólagos ellenorzésekkel gyozodjön meg arról, valós adatok szerepelnek-e a nyilatkozatban. Sághy Zoltán elismerte, hogy az érintett határállomásokon némileg lelassulhat az átkelés, de – mint mondta – az utasok már az országból kiutazáskor találkoznak a szigorításokról szóló szórólapokkal, így felkészülhetnek a várható adminisztrációra. Ugyanakkor arra számít, hogy lényegesen csökken az intézkedések hatására a cukorbehozatal.

A pénzügyminiszter levélben tájékoztatja szlovák kollégáját a magyar intézkedésekrol, felhíva a figyelmét, hogy esetleg oda terelodik a nemkívánatos magánimport. Ugyancsak levélben ismerteti az Európai Bizottsággal a kialakult helyzetet és a meghozott intézkedéseket.

A helyettes államtitkár bejelentette: ha más árucikkek esetében is tapasztalnak hasonló viszszaéléseket, ott is korlátozni fogják a maximálisan behozható vámmentes mennyiséget.

Bisztricsány Julianna

    
Az elmúlt napokban a pénzügyorök több esetben is találtak a magánfogyasztás méreteit messze meghaladó cukorszállítmányokat – mondta a tájékoztatón Nagy János országos vámparancsnok. Az egyik alkalommal 15 tonna cukrot találtak egy raktárban, amit már átcsomagoltak magyar feliratú zacskókba, ám a helyszínen megtalálták a román zsákokat is. A legutóbbi fogás során 40 ezer liter forrásban lévo cukorcefrét találtak a fináncok, ott is árulkodott a külföldi csomagolóanyag. Ez utóbbi ügyben a várható jövedéki bírság akár 120 millió forint is lehet – tudtuk meg.