H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége
cius1007
Letölthető változat

CIUS- Az Európai Cukor Felhasználók Bizottsága

2010. július


A CIUS állásfoglalása a cukorrendszerről 2015. után

 

  

CIUS - Az Európai Cukor Felhasználók Bizottsága.

CIUS  képviseli a cukor felhasználó európai élelmiszer-és üdítőital iparágakat. A CIUS tagok vásárlása és felhasználása közel 70%-át teszi ki az éves európai cukorfogyasztásnak, széleskörűen beépítve számos hozzáadott értékű terméket, valamint közvetlenül több mint 350.000 embert foglalkoztat.

 

A CIUS  hosszú távú célkitűzései

 

A CIUS hosszú távú célja, hogy liberalizálja a cukor piacot egy gondosan előkészített átmeneti időszakban, amely garantálja a folyamatos ellátás biztonságát. A Közös Agrárpolitika cukorra vonatkozó szabályozását egyszerűsíteni kell, és végső soron a teljes folyamatot liberalizációra szorul. A CIUS  elismeri, hogy ez időbe telik.
 

CIUS támogatja a piacot, amely biztosítja, az európai fogyasztók számára a cukorhoz való könnyű hozzáférést elfogadható minőségben és méltányos áron.
 

CIUS támogatja az erős és versenyképes európai cukoripart (a cukorrépa feldolgozást és a nádcukor finomítást), amely lehetővé teszi a termelőknek, hogy hatékonyan optimalizálják és maximalizálják a hozamot/termelést a piaci viszonyoknak megfelelően.
 

  Hosszú távon, a termelést a természetes piaci erőknek kellene irányítania, legyen szó helyi cukorrépáról vagy behozott nyers  cukorról. A CIUS úgy véli, hogy az európai piac gondoskodni fog majd a répacukor iparról és a mezőgazdasági termelőkről, megfelelő ösztönzőkkel támogatva a cukorgyártást. Az európai keresletnek önmagában kellene támogatnia a hazai cukorrépa termelést, komoly védő akadályok alkalmazása nélkül. A korlátozásoktól mentes export lehetősége, további alkalmakat biztosít ennek az iparágnak.


A CIUS várakozásai az EU jövőbeni cukorpiaci rendszerének megreformálásával kapcsolatosan

A CIUS  elvárásai:

 1. Az EU-ban a cukorhoz való hozzájutás esetében, egyensúlyban kell lennie az uniós termelésnek és az importnak, valamint minden piaci szereplőnek korrektnek kell lennie. 

 1. A termelés legyen fenntartható, etikus és tartsa tiszteletben a környezetet, függetlenül a származástól.

Az EU cukorpiaci reformjától a következőket várja el:

 1. Az EU biztosítson alacsony költséget, hogy a termelők korlátozások nélkül bővíthessék és fejleszthessék a termelési lehetőségeiket. A termelési kvótáknak meg kell szűnniük 2015-től.

 1. Biztosítja az uniós répacukor termelés további fenntarthatóságát hosszú távon is, mialatt fokozza versenyképességét.

 1. Tovább javul a cukor ellátás az EU fogyasztói számára, tiszteletben tartva a magas szintű társadalmi megfelelést, valamint az EU-s termelésre vonatkozó minőségi és környezetvédelmi előírásokat.

 1. Figyelembe kell venni a globális- és az EU belső piaci keresleti és kínálati feltételeinek jelentős, váratlan és gyors változásait.

 1. Ismerjék fel, hogy a cukoripar sokszínű/változatos és nem csak cukorgyártó, hanem egyéb más részletei/tételei is vannak, mint például a bioetanol és az energiaszolgáltatás (biogáz) a hálózatnak. 

 1. Egyszerűsítik a Közös Piac Szervezetét a cukor tekintetében és töröljék el a termelési díjat. 

 1. Engedélyezze az Unió piaci erőinek, hogy egy tisztességes árat határozzanak meg. A termelőknek, a feldolgozóknak és a fogyasztóknak kell kezelnie a piaci árfolyam-ingadozást. Fejleszteni kell a kockázatkezeléshez szükséges eszközöket, mint például a határidős piac. 

 

Az EU cukor rendszerének reformját is meg kellene vizsgálni:

 

 1. Az ACP országoknak és a legkevésbé fejlett országoknak meg kell őrizni a teljes körű hozzáférés biztosítását az EU piacán. 

 1. Az EU-val való tárgyalások és kétoldalú megállapodások, könnyebb hozzáférést biztosítanak a harmadik országok számára az EU piacához. A CIUS támogatja a nagyobb piacra jutást a cukor tekintetében, azon belépő országok számára, amelyek kétoldalú megállapodásokat kötöttek az EU-val. A cukor fontos eleme annak, hogy segítse az EU tárgyalásait és kereskedelmi engedményeket szerezzen más államokkal. 

 1. A vámokat idővel fokozatosan csökkenteni kell, és végül a piacnak nyitottnak kell lennie vámmentes behozatalra, bármilyen eredetű az áru.


Kelt, Kalocsa, 2010. augusztus 19.

Fordította: Csaba-Morvai Adrienn

CTOSZ főtitkári asszisztens