H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége

A CIBE végso állásfoglalása az EU Bizottságának cukor-reform tervérol.

 

Az Európai cukorrépa termelok különbözo forrásokból megismerték az OCM cukor-reform tervezetet, amelyet az EU Bizottság Hivatala készített, és a CAP-KAP reform része.

A cukorrépa termelok megállapítják, hogy ez a reform-tervezet ugyanazon logikus folytatása az egyéb reformoknak a mezogazdaságban (CAP-KAP), folytatása Fischler Úr eloterjesztésének, amelyet a tagállamokkal ismertetett. Ez a terv elore vetíti a cukorrépa termelés megszunését Európa egyes régióiban, és ez a termelok számára elfogadhatatlan.

Az Európai cukorrépa termeloket durván sérti a tervezet, és annak bevezetési idopontja.

A termelok kitartanak amellett, hogy a Bizottság vegye figyelembe, az érvényben lévo cukorszabályozást, a kvótákat, a fix árakat, amelyek 2006. június 30.-ig vannak érvényben.

A jelenlegi szabályozás alapján történtek befektetések, úgy a mezogazdaságban, mint az iparban, melyek még nem térültek meg.

Az új cukorszabályozást nem jogszeru 2006. július 1. elott bevezetni.

A termelok kérése az, hogy a szabályozásban az összes importra megkülönböztetett vámtarifák legyenek a cukor, az izoglükóz és a gyümölcscukor bizonyos mennyiségeire.

A termelok kitartanak amellett, hogy a kvóták csökkentése csak jogszeruen történhet, ez a Bizottság tervezetébol nem tunik ki.

A termelok nincsenek ellene semmilyen ésszeru programnak, aminél nemzetközi ellentételezésként, 2 millió tonna export cukor kvótát kap az EU.

A termelok kitartanak amellett, hogy az elhatározott kvótacsökkentés, része a termelok differenciálásának, de ezt a jelenlegi szabályozás is biztosítja.

A termelok megállapítják, hogy az alapárak eloirányzott jelentos csökkentése – ami nem nyereség a végso fogyasztónak- teljesen kikapcsolja a kedvezményes vámokat, ami csökkenti a fejlodést. Egyébként ezek az alapárak egyaránt meglepoek a fejlodo országok számára is, amelyeknél pedig értelme lenne az egyezményes mennyiségek felosztásának alkalmazása.

A termelok úgy gondolják, hogy nem következetes (nem szerencsés) a két lépcsos alapár bevezetése, már az OMC /WTO/ és az EBA tanácskozások, illetve eloterjesztések elott.

A termelok megismétlik a kérésüket, az árcsökkentés teljes ellentételezésére. A termelok csalódása foként annak tulajdonítható, hogy az árak és a kvóták csökkentése nincs teljesen ellentételezve az eloterjesztés szerint.

A termelok szerint a kvóták átruházása és eltörlése olyan kérdés, amelyet a Szakmaközi Egyezményekben is szabályozni kell.

A termelok kérdése az, hogy törvényes-e a magántárolási módozatoknál az árak kialakítása, és egyáltalán az eredeti szabályozás reformja?

A termeloket nyugtalanítja, a különbözo módozatok alkalmazásának veszteséges egyenlege, /átvitel - áthozat/.

A fordítás hiteléül:
Kelemen István CTOSZ fotitkár