H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége


A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban.


  1. A jelenlegi szabályozás 2006. június 30-ig lett meghirdetve, ezért a változások bevezetése 2005. július 1-i bevezetése jogilag is vitatható, azaz: jogszeru –e?

A csatlakozási szerzodés aláírásakor fel sem merült, hogy a jelenlegi cukor szabályozás nem 2006. június 30-ig marad érvényben.

 

  1. Ha elkerülhetetlen a kvóták csökkentése, akkor sem értünk egyet az „A” és „B” kvóták összevonásával, és az összevont kvóták csökkentésével.

A véleményünk az, hogy a”B” kvóta csökkentése, arányosan történjen, minden tagállamban. Ezt a 7 cukorrépa termelésben érintett csatlakozó ország szövetségeinek elnökei közös levelükben F. FISCHLER EU mg-i Biztos úrnak is megírta.

 

  1. Nem értünk egyet a nemzeti kvóták fokozatos megszüntetésével, mert az EU Bizottság terve lehetové tenné, hogy az a cukorgyártó, aki felhagy a termeléssel 250 Euro/tonna áron a cukor kvótát eladhassa és a terv szerint az EU a vásárló.

Magyarországon jelenleg a nemzeti kvótával az állam nevében az FVM rendelkezik.

A hazai cukorgyártók pedig külföldi, osztrák, német, angol tulajdonosok, akik lehetoséget kaptak a privatizáció során a gyárak megvásárlására.

A magyar mezogazdasági termelok érdemben nem kaptak lehetoséget a cukorgyárban tulajdon szerzésre.! Ezért ragaszkodunk a nemzeti kvóták megtartásához.

  1. Árcsökkentés kérdése

Jelenleg a cukor intervenciós ára 632 Euro/t, melybol az alábbi osztozkodási arányok lettek kialakítva.

Cukorgyártó 35 %

Szállítás 7 %

Termelo 58 %

A 130 kg/t cukorkihozatalt figyelembe véve, a cukorrépa minimum ára „A” répa esetén 46,72 Euro/t 16 %-os cukorrépa.

Az EU Bizottság az „A” és „B” cukorkvóták összevonása kapcsán egy átlagárral számol, ami 46,72 Euro/t ár helyett 43 Euro/t.

A két árból levezetheto a Bizottság által bevezetni kívánt árcsökkentés természetesen más eredményt ad, mintha a jelenleg „A” répa minimum árát 46,72 Euro/t vennénk az árcsökkentés kiinduló bázis számának.

A Bizottság terve szerint a cukor ára a jelenlegi 632 Euro/t-ról két évben 506 Euro/t-ra, a harmadik évben (2007/2008)421 Euro/t-ra csökkenne. A cukor árból levezetett répa minimum ára 130 kg/t kihozatal alapján lenne kialakítva.

Jelenleg a magyarországi cukorgyártók mindegyike 140 kg/t kihozatal feletti technológiával dolgozik (Európában is). Ragaszkodunk a tényleges kihozatali arány alapján a répa minimum árát meghatározni.

  1. Kompenzáció

Az EU Bizottság az árak csökkentésének ellentételezésére kompenzációt kíván a termelok számára meghatározni, a kompenzáció mértéke 60 %-os.

A magyar termelok elsodlegesen a termékükért annak az árát kivánják megkapni, és nem kompenzációt kérnek.

A cukor árának a jelenlegi 632 Euro/t-ról legfeljebb 580 Euro/t-ra csökkenhet, mert ekkor még a termelés fenntartható.

Amennyiben az árcsökkentés elkerülhetetlen pl. WTO megállapodás miatt, akkor ragaszkodunk a 100%-os kompenzációhoz.

6.
A cukorrépa termelok, a mezogazdasági egyéni és társas vállakozások azon szervezett csoportja, amelyek egyéb szántóföldi növényeket is termelnek (pl. gabonafélék, olajos-, fehérje- és takarmánynövények), az ország szántóterületének 8,5-9%-át muveli, mintegy 340 ezer hektáron gazdálkodnak.

Egy részük állattenyésztéssel is foglalkozik, összességében a mezogazdaság termelési értékének mintegy 14-15%-át állítják elo.

Sopron, 2004. augusztus 31.

 

Kelemen István

CTOSZ fotitkár