H - 6300 Kalocsa, Obermayer tér 9
Telefon:  (0036)78-600-303  Telefax: (0036)78-461-256  email: titkarsag@ctosz.hu
Nyomtató barát változat
Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége

Cukor: Lengyelország határozottan ellenzi a brüsszeli piaci reformjavaslatot

Lengyel hírközlemény 2004-06-29


Az Európai bizottság javaslatot tett a cukorpiac radikális liberalizációjára, mely a nyersanyag kiskereskedelmi árának legalább egyharmados csökkenését eredményezheti, azonban a lengyel kormány eltökélt szándéka, hogy szembeszáll a javasolt változásokkal a termesztok és a cukorgyárak jövedelemének védelme érdekében. Lengyelország EU csatlakozásának eredményeképpen a cukorárak több mint megkétszerezodtek ebben az évben az év eleji 1,8 ZL átlagárról 4 ZL-ra júniusban. A cukrásztermékek és üdítoitalok árai is eroteljesen emelkedtek.

A magas EU cukor ár egy “piacszabályozási rendszer” eredménye “ mely jelentos változtatások nélkül, már 40 éve hatályos és ma már az abszurd határát súrolja” jelentette ki a múlt héten Gregor Kreuzhuber, Franz Fishlernek, az EU gazdálkodási biztosának szóvivoje. Véleménye szerint a kibovített EU nem engedheti meg e költséges rendszer fenntartását egy olyan helyzetben, ahol az EU vezeto gazdaságai, mint pl. Franciaország és Németország, állami költségvetési problémákkal küzdenek.

A cukor támogatási rendszere miatt az EU-nak gondjai vannak a vezeto világméretu cukortermelokkel, beleértve Brazíliát és Thaiföldet, mely országok beperelték az EU-t az export támogatása, és a “piac tönkretétele” miatt.

A lengyel tárgyaló felek, akik évekig kritizálták az EU gazdálkodói védovámrendszert, ma ellenzik a Brüsszel által javasolt radikális átszervezést.

A lengyel mezogazdasági miniszter, Wojciech Olejniczak kijelentette: “Semmilyen változást nem fogadok el, ami a lengyel gazdálkodók jövedelmét csökkenti. A Rzeczpospolita címu lap jelentése szerint, Lengyelország már elkezdte más országok támogatását keresni, hogy megakadályozzák a javasolt változtatásokat. Potenciális szövetséges országok lehetnek Olaszország, Spanyolország és Finnország, ahol az idojárási viszonyok miatt a cukortermelés alig hoz hasznot, és a támogatások radikális csökkentése esetén akár teljesen meg is szunhet.

A Bizottság a végleges javaslatokat július 14-én hozza nyilvánosságra, majd a Miniszterek Tanácsa ezt követoen fogja tárgyalni. A nizzai szerzodés rendszerének értelmében, minosített többség fog döntést hozni, mely Lengyelország számára kedvezo.

”Lengyelország számára nagy a tét” jelentette ki Jerzy Plewa helyettes mezogazdasági miniszter. “Franciaországot és Németországot kivéve, az EU-ban nincs még egy ország, amely annyi cukrot termel, mint Lengyelország. Az ipar 100.000 répatermeszto gazdálkodónak és 16.000 cukorgyárban dolgozónak nyújt munkalehetoséget. Azonban a francia és német termesztokkel és gyárakkal ellentétben, a lengyelek nincsenek felkészülve a piac liberalizációjára.

Az alacsony tokeráfordítási szint és az elavult technológia miatt a lengyel termesztok termeloképessége fele az EU-s társaiknak, 5,40 tonna/hektár átlaggal a német 9,67 tonnával és a francia 11,73 tonnával szemben.

Ami a lengyel tárgyaló feleket leginkább aggasztja, az a garantált cukorárak akár 40%-al történo csökkentésére tett Bizottsági javaslat.

Az EU vezeto cukortermelo országai (2003)


Nemzeti termelés*

Termeloképesség**

Franciaország

4,5

11,73

Németország

4,3

9,67

Lengyelország

2

5,4

Olaszország

1,5

6,23

Nagy Britannia

1,3

9,08

Spanyolország

1,1

8,43

Hollandia

1

9,49

Belgium

0,9

9,92

*/ millió tonna
**/ tonna/ hektár;
forrás Rzeczpospolita”Így a cukortermelés nem fog hasznot hozni” állítja Jerzy Plewa.

A múlt heti Financial Times szerint, az ebbol következo jövedelemkiesést 50-60 %-ban kompenzálják a közvetlen támogatások, azonban az még nem tisztázott, hogy a lengyel gazdálkodóknak kell-e 2013-ig várniuk a teljes kompenzálásra, mint ahogy az lenni szokott a közvetlen támogatások esetében.

Plewa kijelentette “Határozottan szembeszállunk az ilyen diszkriminációval.”

Hasonlóképpen szkeptikus a Bizottság arra tett javaslatával szemben is, hogy csökkentsék a nemzeti cukortermelési kvótát, annak érdekében, hogy a teljes EU cukortermelést 16%-al, 14,6 tonnára csökkentsék.

”Lengyelország nem fogadja el a kvótatermelés ilyen csökkentését. Amit legeloször csökkenteni kell, az az exporttermelés, mely Lengyelország termelésének 10%-át jelenti az EU 15-ök 25%-os átlagával szemben. Lengyelországnak képesnek kell lennie a saját piacára elegendo cukrot termelni” jelentette ki Plewa.

Fischler elképzelése a termesztok és a gyárak közötti cukortermelési kvóta “kereskedelmérol” Plewa szerint “veszélyes.”

”Ez Lengyelországban a cukortermelés teljes eltunéséhez vezetne, mivel a termelékenyebb nyugati vállalatok készen lennének bármennyit fizetni a lengyel határérték megvásárlásáért.

A Lengyelországban muködo nyugati cukortermelok szintén ellenzik a javasolt átalakítást.

”Reméljük, a lengyel kormány tisztában van vele, hogy a cukortermelési kvóta bármilyen csökkentése Lengyelország számára veszteséget jelent. A répatermesztok is veszteséget fognak szenvedni, mivel az alacsonyabb begyujtési árakat a támogatások csak félig kompenzálják. A javasolt reform, a jelenleg költséges modernizációs folyamat alatt álló lengyel cukoripart nagyon nehéz helyzetbe sodorja. Az a magyarázat, mely szerint a változtatás a cukor és kapcsolódó termékeinek alacsonyabb árát eredményezi, csak részben igaz.” Jelentette ki Adam Koziolek a Nordzuckertol.

”A javasolt csökkentések túlságosan széles köruek, kiterjedtek, gyorsak és Lengyelország számára károsak.” jelentette ki Stanislaw Dziedzic a British Sugar Overseas-tol.